Landinformatie Rwanda

Locatie

Hoofdstad         
Kigali.

Taal
Kinyarwanda, Frans en Engels.

Tijdsverschil
Geen tijdsverschil met Nederland

Geld
Rwandan Franc.
Eur 1 is ongeveer RWF 895 (Nov 2016).

Visa
Visa verplicht voor houders van Nederland paspoort. Aan te vragen via www.visumdienst.com

Inentingen
Vraag na bij de GGD, ook voor malariatabletten.

Verzekeringen
Discover the World kan je hierbij adviseren.

Veiligheid
Rwanda in het algemeen en Musanze in het bijzonder zijn veilig. Je kan zelf rondlopen, ook als het donker is. Je wordt misschien af en toe aangekeken en het ‘Mzungu’ zal je regelmatig horen, maar meer uit interesse dan als belediging of bedreiging en iedereen wil dan ook graag een praatje met je maken. Kinderen vragen regelmatig om geld, maar het is het beste om ze niks te geven, omdat het ze anders stimuleert om niet naar school te gaan. Iets wat zeker voor de lange termijn uiteraard wel belangrijker is.

Klimaat
Rwanda heeft het hele jaar door een temperatuur tussen de 20 – 25 graden, vanwege de ligging op de evenaar. Er zijn 2 regenperiodes, van februari tot begin mei en van eind oktober – december. De beste tijd om Rwanda te bezoeken is daarom tussen eind mei en begin oktober of in januari.

Geschiedenis
Na de eerste wereldoorlog werd Rwanda een kolonie van België waar het voorheen een Duitse kolonie was geweest. De Belgen besloten de Tutsi’s de macht te geven. Bij de onafhankelijkheid besloten de Hutu’s, de meerderheid van de bevolking, de macht over te nemen na meerdere interne conflicten door de jaren heen. De meeste Tutsi’s vluchtten naar de omliggende landen en economisch ging het de eerste decennia na de onafhankelijkheid aardig goed met het land. In de jaren 90 was dit voorbij, waardoor de frustraties binnen de Hutu bevolking opliepen. Voor de Tutsi’s een moment om opnieuw een poging te wagen om de macht over te nemen. De RPF viel Rwanda binnen om dit voor elkaar te krijgen.

Tijdens de oplopende onrust probeerde de internationale gemeenschap een multi partijen regering samen te stellen, maar op het moment dat het vliegtuig met Hutu president Habiyarama werd neergeschoten had dit plan geen kans van slagen meer. De Hutu extremisten zagen het voorval als ideale aangelegenheid om de Tutsi’s van alles de schuld te geven. Er gaan zelfs geruchten dat de Hutu’z zelf het vliegtuig hebben neergeschoten, omdat ze niet tevreden waren over de president en nu mooi de Tutsi’s de schuld konden geven, maar dat is nooit bewezen en hier bestaan vele complottheorieën over. Het was in ieder geval het begin van de beruchte genocide die 100 dagen duurde, totdat de RPF in staat was het slachten te stoppen. De Hutu extremisten vluchtten naar DR Congo, waar de RPF ze volgde om het geweld definitief te stoppen, wat resulteerde in de val van Mobutu en het voormalige Zaïre (zoals DR Congo bekend stond voor 1997). De nieuwe president Kabila veranderde de naam van het land en was niet blij met de RPF in zijn land. Dit resulteerde in een oorlog, waarbij vele landen in Afrika betrokken waren. Sommige steunden DR Congo, anderen juist Rwanda.
           
In 2001, toen Kabila werd vermoord en zijn zoon de nieuwe president van DR Congo werd, werden nieuwe regelingen getroffen wat resulteerde in meer rust en veiligheid in Rwanda. De laatste 10 jaar heeft Rwanda zich in rap tempo verder ontwikkeld en is het land veilig en economisch in bloei. Een knappe prestatie gezien het turbulente verleden. Het toerisme is weer in opkomst en iedereen ervaart Rwanda, het land van de duizend heuvels, weer als een prachtig land, met als hoogtepunt een bezoek aan de berggorilla’s in het Parque National des Volcans bij Musanze.