Landinformatie Zambia

Locatie

Hoofdstad         
Lusaka

Taal
Engels (en verschillende Bantoe talen)

Tijdsverschil
In de zomer geen tijdsverschil met Nederland, in de winter is het 1 uur later.

Geld
Zambian Kwacha.
Eur 1 is ongeveer ZMW10 (Nov 2016).
Sinds 1 januari 2013 is er een nieuwe kwacha waarbij ZMK 1000 gelijk werd gesteld aan ZMW 1.
De valuta is nog steeds de Zambiaanse kwacha, maar met andere currency code:  ZMW. Hou dit dus goed in de gaten! 

Visa
Visum verplicht voor houders van Nederland paspoort. Aan te vragen via www.visumdienst.com  

Inentingen
Vraag na bij de GGD, ook voor malariatabletten.

Verzekeringen
Discover the World kan je hierbij adviseren.

Veiligheid
Zambia is relatief veilig en behoort tot de veiligste landen van Afrika. Let wel op zakkenrollers, met name in de steden en toeristisch gebieden en/of als het donker is. Vermijd ook de grensgebieden met DR Congo en Angola en bij Lake Kariba wordt gewaarschuwd voor 'vergeten' landmijnen.

Klimaat
Vanwege de hoogte, tussen de 1000 en 1500 meter, is Zambia over het algemeen minder heet en vochtig dan elders in Afrika, maar rondom de Zambezi en Luangwa kan het behoorlijk heet worden met een hoge luchtvochtigheid in het regenseizoen. Er zijn drie seizoenen: droog en warm van mei tot augustus, droog en heet van augustus tot oktober en van november tot april is het regenseizoen. Vanwege de droogte zijn de maanden augustus tot oktober het beste voor het zien van wildlife.

Geschiedenis
De eerste bewoners van Zambia waren de Pygmeevolken ongeveer 300 000 jaar geleden. Vanaf zo'n 2000 jaar terug kwamen de Bantu volken uit West Afrika via Congo richting Zambia. Daarna volgenden meerdere etnische groepen, zoals de Tonga en de Ila. De slavernij speelde zich met name af in de 19e eeuw, waarbij vele Zambianen via Malawi en Mozambique onder verschrikkelijke omstandigheden naar Zanzibar en verder naar Indië en Arabië werden vervoerd. Rondom 1890 kwam de British South Africa Company voor de mijnindustrie en werd ook de koper in het mijnengebied van de Copperbelt gevonden. Tijdens de koloniale periode werd het gebied omgedoopt tot Northern Rhodesia in 1911 tot aan de onafhankelijkheid in 1964 waarna het land werd weer Zambia werd genoemd.

Kaunda werd de eerste minister president, opgevolgd in 1991 door Chiluba. Ook onder hem werd de armoede en corruptie niet verbeterd en bleef het volk ontevreden. Het lukte Chiluba niet om de grondwet te wijzigen en zo werd de macht in 2001 overgenomen door Levy Mwanawasa. In 2005 werd het grootste gedeelte van de schuld kwijtgescholden, maar het land blijft ondanks de positieve economische groei de laatste jaren erg afhankelijk van de koper en kobaltprijzen. Deze prijzen zijn de laatste jaren erg gedaald, waardoor het land nog altijd grotendeels in armoede leeft. Mwanawasa overleed in 2008 en werd opgevolgd door Rupiah Banda, die vervolgens in 2011 werd opgevolgd door Michael Sata. Hopelijk zet de economische groei zich door na de crisis en blijft het land zo stabiel en veilig als het de laatste jaren al is geweest.