Tikondane, Katete

Het Tikondane Community Centre is een “grass roots” ontwikkelingsorganisatie waar vrijwilligers terecht kunnen om de lokale bevolking te helpen met onder andere onderwijs en gezondheidsprojecten. De oostelijke provincie is onderontwikkeld en de bevolking zeer arm, waardoor de activiteiten van Tikondane zeer gewenst zijn.

Het doel van Tikondane was om een plek te ontwikkelen waar de lokale bevolking de mogelijkheid krijgt tot onderwijs en werkervaring op te doen. Daarnaast was het doel om ook de primaire gezondheidszorg in de omgeving te verbeteren en bovendien “community-based” toerisme te ontwikkelen om de ontmoetingen tussen de plaatselijke bevolking en bezoekers uit ander werelddelen te bevorderen. In de lokale taal betekent Tikondane 'laat ons elkaar ontmoeten'.

Tikondane is ondertussen enorm ontwikkeld. Er zijn ruim 80 mensen werkzaam uit de plaatselijke bevolking; er wordt les gegeven aan volwassenen en aan ruim 600 kinderen, workshops gegeven aan volwassenen over hygiëne, gezondheid en duurzame landbouw. Op het centrum is ook een HIV/AIDS adviseur aanwezig, en daarnaast zijn er verschillende activiteiten om inkomsten te verwerven om het centrum draaiende te houden. Tikondane wordt zelfs aanbevolen door Lonely Planet!

Project locatie
Tikondane ligt ongeveer 5 km buiten Katete in de Oostelijke Provincie van Zambia tegen de grens van Mozambique en Malawi en ruim zeven uur rijden van de hoofdstad Lusaka. Het 'Tiko' centrum ligt aan de Great East Road, de enige geasfalteerde weg in de wijde omgeving die loopt van Lusaka naar de grens met Malawi.

Accommodatie
Tiko Lodge bestaat uit vier aparte huizen (genoemd, Agogo, Tiana, Sekelani en Humboldt) verspreid over het terrein. Hier verblijf je op een 2 persoonskamer met eigen sanitair dat bestaat uit een wc, wastafel en wasruimte met emmer.

Maaltijden
Drie maaltijden per dag.

Project
(Assisteren bij) Engelse les of computerlessen
Gezondheidsprogramma's
Duurzame landbouwprojecten 

Internet
Er is internet aanwezig in de computerlokalen.

ATM
Alleen in Katete is een Barclays bank waar je met Visa terecht kan om geld op te nemen.

Min - max leeftijd
18 – geen maximum leeftijd.

Kosten
Op aanvraag

Wil je vrijwilligerswerk doen in Zambia neem dan contact op door het aanvraagformulier in te vullen of een mail te sturen naar info@discovertheworld.nl, zodat we de beschikbaarheid en prijzen na kunnen vragen.