Senga Bay Primary School project

Tijdens een rondreis in 2009 is Discover the World in contact gekomen met de Senga Bay Primary School. Het was gelijk duidelijk dat de noodzaak hoog was om de 4 schoolgebouwen met in totaal 12 klaslokalen en meer dan 1700 kinderen op te knappen. De gebouwen stonden op instorten, doordat na meerdere regenseizoenen de onderkant op sommige hoeken en zijkanten compleet was weggespoeld. Na veel overleg met headmaster Thomas Ngwira van de Senga Bay Primary School en Leon en Ingrid, de eigenaren van de Wamwai Beach Lodge, is een goede vertrouwensband ontstaan en een betrouwbare constructie gevonden voor een project.

Deze driehoeksverhouding heeft geleid tot een bezoek aan de school in 2011 en een eerste donatie van Eur 1000,- opgehaald met fondsenwervende activiteiten in Groningen. Leon en Ingrid hebben het geld in delen aan Thomas gegeven en omdat ze zelf ook met een bouwproject bezig waren konden ze perfect controleren of Thomas betrouwbaar met het geld omging en de juiste bonnetjes en bedragen bij ze afleverde. Vervolgens is tot en met het volgende bezoek in september/oktober 2012 nog Eur 1665,- gedoneerd en met dit geld zijn de 4 bestaande gebouwen volledig opgeknapt en is het instortingsgevaar met de jaarlijkse regenseizoenen voorbij.

De totale donaties van Eur 2665,- waren eerlijk gezegd niet voldoende om alle gebouwen op te knappen, maar nadat we het eerste gebouw met een verstevigende betonnen muur met regengoot hadden opgeknapt hebben we met dit resultaat het Sunbird Livingtonia Hotel in Senga Bay weten te overtuigen van zowel de noodzaak als het succes van dit project. Daardoor waren ze bereid de kosten voor het opknappen van het tweede gebouw dat inmiddels al deels was ingestort.op zich te nemen en hebben ze het project met omgerekend ongeveer Eur 1500,- gesponsord.   

Naast het Sunbird Livingstonia hotel hebben we in 2012 ook de regering uitgenodigd, want naast het opknappen van de 4 gebouwen was het bittere noodzaak om extra klaslokalen bij te bouwen. Tijdens de inspectie zag de regering zowel het resultaat van het opgeknapte eerste gebouw als klassen met meer dan 100 kinderen en zelfs een paar klassen onder de bomen. Dit bezoek heeft de ogen van de regering geopend en zij hebben een volledig nieuw gebouw met 2 klaslokalen gefinancierd, waarvan de kosten omgerekend ongeveer op Eur 18 000 uitkomen. Het gebouw is begin 2013 afgerond, waardoor het totale aantal klaslokalen uitgebreid was naar 14. 

Discover the World had al dezelfde plannen om het project te vervolgen met een nieuw schoolgebouw met klaslokalen en dat idee is blijven staan, omdat de twee extra klaslokalen nog niet voldoende waren. Om het nieuwe gebouw zo duurzaam en professioneel mogelijk op te zetten is contact gezocht met de Nederlandse Stichting Bouwen, gevestigd in Malawi, en is een begroting opgesteld voor een schoolgebouw met 2 klaslokalen en een extra ruimte als kleine bibliotheek/magazijn. In dezelfde begroting zijn ook 8 toiletten opgenomen, waarvoor de eerste Eur 900,- werd opgehaald via 1% club.  Voor de overige financiering is er een begroting opgesteld en hebben we in 2013 en 2014 fondsenwervende activiteiten uitgevoerd. Eind 2014 is de begroting van Eur 37.320 gerealiseerd en in 2015 is het project afgerond met de realisering van een nieuw schoolgebouw met 2 klaslokalen en magazijnen, en 2 toiletblokken (1 voor jongens en 1 voor meisjes) met elk 4 toiletten. In 2016 heeft het WFP de school nog gesteund met een food kitchen waar de klnderen dagelijks een maaltijd krijgen. De food kitchen is multifunctioneel, want de ruimte wordt ook gebruikt als klaslokaal. 

Zie hiervoor ook het fotoverslag met eerst steeds een foto hoe de Senga Bay Primary School er in 2011 uitzag en daarna een foto vanaf dezelfde plek in augustus 2015 na afronding van het project. Dit geeft een goed beeld van hoe de Senga Bay Primary School er door dit project op vooruit is gegaan. De nieuwe toiletten zijn op de een van de laatste foto's te zien en het fotoverslag wordt afgesloten met blije kinderen op het sportveld met op de achtergrond de Senga Bay Primary School en foto's van de WFP food kitchen..