Red Rocks, Musanze

In een land dat bij velen nog synoniem zal staan voor de genocide van 1994 verwacht je niet snel een vrijwilligersproject, of hooguit eentje voor de enkeling die durft. Meerdere jaren van snelle vooruitgang hebben echter gezorgd voor een groeiende economie en herstelde veiligheid. Gezien het feit dat Rwanda een van de weinige plaatsen in wereld is om berggorilla’s te bekijken zal het toerisme de komende jaren ongetwijfeld stijgen nu er weer veilig door het schitterende landschap gereisd kan worden. Als vrijwilliger zal de eerste reis je in een uur of 2 over een goed geasfalteerde weg van Kigali naar Musanze brengen. Onderweg zal gelijk duidelijk worden waarom het land de bijnaam ‘Land of a thousand hills’ heeft gekregen…

Eenmaal in Musanze verblijf je in het nabij gelegen Red Rocks, dan wel op een 2 persoonskamer, dan wel in een van de tenten. Alle maaltijden zijn inclusief. Verder is Musanze een rustig dorp, maar zal je desalniettemin regelmatig groepen toeristen tegenkomen omdat de gorilla trekkings op de omliggende vulkanen van het Parc National des Volcans ook in Musanze beginnen. Goed om te weten is ook dat Rwanda oorspronkelijk Franstalig is, maar dat er tegenwoordig alom Engels wordt gesproken. Je hoeft dus geen Frans te spreken om je toch verstaanbaar te maken.

Het vrijwilligerswerk vindt zowel plaats rondom Red Rocks met bijvoorbeeld (assisteren bij) het lesgeven op de Nyakinama 1 Primary School, waar je van ongeveer 10.00 – 15.00 les zal geven. Daarna is er tijd om te sporten met de kinderen. Andere opties zijn onder andere het helpen met huizen bouwen, medische programma's of natuur en cultuurbehoud opties. Hoe dan ook wordt het een ervaring die je niet snel zal vergeten!

Project locatie
Het Amahoro kantoor bevindt zich in Musanze. Ongeveer 7 kilometer verderop ligt Red Rocks. Vanuit Kigali is het zo’n 2 uur rijden door een schitterend landschap.

Accommodatie
Bij Red Rocks, in 2 persoonskamer of tent. Douche en WC op de gang.
Slaapzak is alleen nodig bij verblijf in een van de tenten.

Maaltijden
Zowel ontbijt, lunch als avondeten is inclusief.

Project
Les geven op de basisschool en sporten met kinderen (feb/mar, mei - juli, en sep/okt).
Medische programma's (oa voorkomen/behandelen van AIDS of gehandicapten helpen).
Cultuurprogramma's (oa huizen bouwen, manden maken en bananenbier produceren).

Elektriciteit
220 Volt met dezelfde stekkers als in Nederland.

Internet
Er is een internet cafe in Musanze voor RWF 300 (ongeveer Eur 4,-) per uur.

ATM
Ook al zijn er veel banken in Musanze, het is niet mogelijk om te pinnen en ook traveller cheques zijn niet te gebruiken. Een credit card is dus wel noodzakelijk. De enige bank die Mastercard accepteert is Access. Andere banken als KCB, Fina en Ecobank accepteren alleen Visa. Dus een Visa credit card is de beste betaalmogelijkheid!

In de buurt
Er is een supermarkt in Musanze plus meerdere kleine winkels en een grote markt. Verder zijn er restaurants met maaltijden tussen de Eur 5 – Eur 10. Katima Bar, Giramata en Green Garden hebben goedkope buffets voor ongeveer Eur 3,-

Verder is Musanze de vertrekplaats voor het Parc National des Volcans, wereldberoemd voor de berggorilla’s. Soms komen de baby gorilla’s zelfs naar je toe en raken ze je aan! De mooie Twin Lakes Burera en Ruhondo liggen op ongeveer 15 minuten rijden. In Lake Ruhondo kan je kanoën. De extreem prijzige Virunga Lodge ligt op ongeveer 45 minuten rijden en geeft een schitterend uitzicht over beide meren en omgeving.

De berggorillas zijn ook te zien in het Virunga NP in DR Congo, waar ook een vulkaantrekking mogelijk is. Goma ligt op ongeveer 1,5 rijden van Musanze en is te bereiken via de grensovergang in Gisenyi. Gisenyi is ook een goede plaats om naar het strand te gaan. Bij de New Tim Bar kan je goed relaxen, eten en zwemmen. Goma ligt eigenlijk zo goed als tegen Gisenyi aan en is dan ook goed te zien vanaf het strand. Controleer de veiligheidsituatie wel van te voren, want met name de regio rondom Goma in DR Congo is regelmatig erg onveilig en onstabiel vanwege rebellen.

Oeganda ligt op ongeveer 20 minuten rijden naar het noorden. De highlights van Oeganda zijn het Queen Elizabeth NP te bezoeken voor wildlife, het Bwindi Impenetrable NP voor de berggorilla’s en het Kibale Forest voor Chimpansees.

Min - max leeftijd
18 – geen maximum leeftijd.

Kosten
Op aanvraag

Wil je vrijwilligerswerk doen in Rwanda neem dan contact op door het aanvraagformulier in te vullen of een mail te sturen naar info@discovertheworld.nl, zodat we de beschikbaarheid en prijzen na kunnen vragen.